sobota, 21 lutego 2015

Co suplementować i dlaczego?


Generalnie nie jestem zwolennikiem nieprzemyślanego łykania witamin i suplementów. Te dostępne na rynku mają fatalną jakość i nie wiele osób wie, że tak naprawdę bardziej nam szkodzą niż pomagają. Mało kto patrzy na skład chemiczny całego produktu, a tam cała masa substancji pomocniczych: maltodeksyna, skrobia, słodziki (aspartam, acesulfam i inne), także laktoza i inne substancje pochodzące z mleka, mamy także barwniki: żółcień chinolinową E104, kwas karminowy E120, błękit brylantowy E133 i inne cuda, które niewątpliwie szkodzą. W takim towarzystwie nie ma sensu brać suplementu bo mamy z tego więcej szkód dla zdrowia, niż pożytku. Są jednak specyfiki które warto brać i z którymi możecie się dziś zapoznać.

WITAMINA D

Można ją suplementować ale nie trzeba. Organizm sam ją wytwarza, kiedy jesteśmy wystawieni na działanie promieni słonecznych. Warto zwrócić uwagę jednak na to, że witamina D jest potrzebna organizmowi przez cały rok, a tak naprawdę najwięcej czasu na słońcu spędzamy latem. Jesienią i zimą nie wystawiamy nosa z domu, stąd moim zdaniem łatwo o niedobory. Lepiej suplementować, szczególnie jeśli nie jesteście fanami spacerów o tej porze roku. Witamina D odgrywa ważną rolę w procesie metabolizowania wapnia i fosforu. Dużo mądrzejszym wyjściem jest zaprzestanie suplementacji wapnia i pozyskiwanie go z jedzenia, a skupienie się na witaminie D, której poziom decyduje o gospodarce wapniowej.

Co jeszcze?

1. Zwiększa odporność, ma duże znaczenie przy chorobach autoimmunologicznych, ponieważ reguluje odpowiedź autoimmunologiczną. Jeśli masz Hashimoto czy RZS przemyśl suplementację. Będzie to też dobra opcja dla alergików.
2. Krzywica, osteoporoza, sztywność kości to jedna z oznak niedoboru witaminy D. Układ kostny to także zęby, jeśli masz więc sporą próchnicę to warto zrobić badanie witaminy D i sprawdzić czy nie ma niedoboru.
3. Depresje czy apatie które często występują w okresie jesienno-zimowym także są związane z niedoborem witaminy D.
4. Zapobiega nowotworom, redukuje przerzuty/namnażanie się komórek rakowych.

Witaminę D można znaleść w rybach i jajach. Badanie poziomu witaminy D to ok. 60 zł i może się różnić w zależności od miejsca ale myślę, że warto je wykonać. W aptece jest bardzo dużo suplementów z wit. D ale przecież nie chcemy byle czego tylko poprawy stanu zdrowia. Co do ilości spożywania wit. D to występują pewne rozbieżności. Przy duzych niedoborach zazwyczaj w ramach kuracji stosuje sie dawke ok. 10.00IU przez początkowy okres, później 5.000 i stopniowo można schodzić z dawek jesli poziom wit. D będzie w normie. Najlepiej przyjmować ją rano w towarzystwie tłuszczu np. z awokado, koktajlem z mleka kokosowego, jajami, wędzoną rybą lub po prostu kwasami Omega3.

OMEGA3

Wspomniałam o tych kwasach tłuszczowych już przy jakiejś okazji. Uważam, że to jeden z ważniejszych suplementów dla naszego zdrowia. Nasz organizm sam nie wytwarza omega3, więc ważne jest dostarczenie ich wraz z pokarmem. Współczesny model żywienia zawiera bardzo dłużo tłuszczów omega 6 i 9, których nadmiar wpływa bardzo negatywnie na różne układy - omega6 ma działanie prozapalne jeśli w diecie jest go w nadmiarze. A u większości właśnie tak jest, z powodu smażenia i spożywania zbyt dużej ilości olejów roślinnych: rzepakowego, słonecznikowego, lnianego i innych (więcej tutaj). Środowisko prozaplane to idealny grunt do rozwoju chorób. 

Idealnym źródłem Omega3 są oczywiście ryby, owoce morza ale także mięso dobre jakościowo (karmione trawą, a nie zbożami). Ale sprawa tutaj też nie jest taka prosta - tylko ryby łowione na otwartym morzu będą bogate w ten związek. Dlaczego? Większość ludzi myśli, że to ryby mają Omega3. Ale prawda jest taka, że to wodorosty i glony zawierają omega3 a ryby je jedzą. Jeśli więc ryba jest ze sztucznej hodowli - to nie wiemy czym karmiona. Kupując suplement warto też zainwestować w tran z małych rybek, bo to one głównie jedzą glony. Duże ryby zjadają mniejsze więc poziom Omega3 będzie już niższy. 

Omega3 eliminuje stany zapalne organizmu, wyrównuje poziom między omega 3-6-9. Wzmacnia odporność, wspomaga układ odpornościowy więc znowu obowiązkowy dla osób z chorobami autoimmunologicznym i alergiami. Warto też powiedzieć, że te kwasy tłuszczowe mają znaczenie przy regeneracji po wysiłku fizycznym, szczególnie jeśli chodzi o mięśnie. A mało który trener czy kulturysta o tym powie. Jeśli nie jesteś fanem ryb lub masz wątpliwości co do ich jakości to dobrym wyjściem będzie po prostu suplementacja. Kwasy omega3 sa bardzo wartościowe i z tego względu jednym z ważniejszych suplementów w diecie.

Na polskim rynku wciąż jest ciężko o dobre suplementy, np. Nordic Naturals jest godny polecenia ale póki co dostępny tylko w zagranicznych sklepach. Na iherb.com zawsze znajdziecie suplementy najwyższej jakości ale można szukać też bliżej - ja np. obecnie przyjmuję Fish Oil ze strony biovea.com. Dobre jakościowe glony jak Spirulina i Cholorella tez będą ok, polecam te Rainforest Food ze strony Organeo.

PROBIOTYKI

Kodujemy sobie, że: o stanie naszego zdrowia decyduje odporność, a odpornosc to jelita! Dbamy o nie każdego dnia jak najlepiej, aby służyły nam latami w nienagannym stanie - wtedy cały organizm będzie miał się dobrze (koniecznie przeczytaj to). Aby utrzymać ten kluczowy organ w jak najlepszym stanie musimy się o niego troszczyć, oczywiście podstawą będzie tutaj niestosowanie antybiotyków, które sieją terroryzm w jelitach. Także alergeny to poważny temat, ponieważ są w czołówce, jeśli chodzi o niszczenie ścian jelita, najgorsza jest alergia na zboża i gluten o czym będzie szerzej w innych postach. Co zatem suplementować? Poza eliminacja czynników drażniących ważne jest przyjmowanie probiotyków - to one stanowią obronę naszych jelit i wspomagają ich regnerację. I nie mówię tutaj o kilkudniowym łykaniu probiotyku po antybiotykoterapii. Długoterminowe suplementowanie tych związków nie ma skutków ubocznych ale za to masę korzyści, więc nie ma się czego bać.

Probiotyki są niezbędne do normalnego funkcjonowania całego układu pokarmowego i odporności - odporności i to w kluczowym znaczeniu. Probiotyki usuwają niechcianych gości (czyli drożdze, alergeny, pasożyty, bakterie) z naszych jelit i odpowiadają za niewpuszczanie ich do krwioobiegu. W sklepach mamy masę probiotyków, ostatnio przeanalizowałam skład około 20 popularnych probiotyków i niestety większość z nich nie nadaje się do suplementacji, ze względu na masę "substancji pomoczniczych" w składzie. Zwróciłabym szczegolnie uwagę na szczep Saccharomyces boulardi SB, Bifidobacterium bifidum czy lactobacillus acidophilus. Do tej pory nie znalazłam nic lepszego niż Dierol i Lactobactil 5 ale maja małą ilość szczepów, więc ich łykanie nie jest opłacalne. Godne uwagi są za to np. probiotyki Swanson'a ale jeśli zalżzy nam a porządnej kuracji to warto zainwestować w probiotyki Healthy Origins dostepne na iherb.com. 

Pilne! Nie zapominany o produktach fermentowanych, które sa zbawienne dla naszego układu pokarmowego, czyli: kiszona kapusta, kiszone ogórki, kwaszony barszczyk, wodny kefit a także kefir z mleka (o ile nie ma alergii na nabiał). W Polsce jest ich pod dostatkiem więc pora je docenić. I to nie tylko od święta.


PODSUMOWANIE
Większość osób powinna także rozwazyć suplementację witaminy C bo cięzko ją dostarczyć codziennie w zadowalajaco wysokiej dawce. Ale generalnie zasada: "mniej znaczy więcej" tu się sprawdza. Wyjątkiem jest suplementacja w chorobach, ktora z reguły obejmuje znacznie wiecej niz tylko wit.D, kwasy omega3 i probiotyki.  Kuracje witaminowe często sa potrzebne przy chorobach przewlekłych, które z kolei prowadzą do rozległych nieodborów, wtedy kompleksowe wsparcie jest niezbędne. Na co dzień warto jednak skupić się na funkcjonalności danego suplementu. Takie kwasy Omega3 czy Probiotyki są niezbędne dla zdrowia organizmu a mało kto je bierze, kupując w zamian środki na piękne włosy czy odchudzanie. A przecież zdrowy organizm to także odpowiednia waga i brak problemu np. z wypadającymi włosami. Pamiętajcie więc, aby troszczyć się o całość, a nie tylko o poszczególne elementy. Cena także ma znaczenie i w przypadku dobrego składu chemicznego naprawdę warto dołożyć i mieć z suplementacji 100% korzyści.  No i przede wszystkim - dostarczajmy sobie wartościowego jedzenia: mięsa, tluszczu nasyconego, warzyw, owoców - organizm będzie miał się świetnie. Kompleksowe połączenie dobrej diety z odpowiednią suplementacją daje efektywną poprawę zdrowia.





Suplementy godne polecenia znajdziecie na:
www.biovea.com Biovea Polska
www.iherb.com
www.swansonpolska.pl
www.organeo.pl zakładka "ekologiczne suplementy diety"
Now Foods

2 komentarze:

  1. hej! ciekawy post, mam tylko pytanie - czy ta witamina D, którą polecasz, zawiera właśnie składniki pochodzenia zwierzęcego (to ważne dla wegetarian i wegan)? od siebie dodam tylko, że dobrym źródłem kwasów omega 3 jest także świeżo zmielone siemię lniane :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, tak, witamina D o której pisałam ma składnik otoczki w postaci żelatyny wieprzowej ale jest to kapsułka twist off, więc nie połykamy całości, tylko wyciskamy płyn ze środka :) Kapsułkę z żelatyny więc wyrzucamy. A siemię lniane faktycznie jest ok, ale trzeba je odpowiednio przygotować

      Usuń