piątek, 8 listopada 2013

Naturalna apteka czyli związki fitochemiczne

Wśród zwolenników zdrowego trybu życia (i nie tylko) wciąż występuje jednak niewiara w lecznicze działanie pokarmów. Przy każdej chorobie kultywujemy wycieczki do lekarza po receptę. O ile niektórzy może jeszcze dadzą się przekonać co do tego, że przy przeziębieniu naturalne metody pomogą, to przy poważniejszych schorzeniach te metody wydają się śmieszne. Okazuje się jednak, że przyroda jest wyposażona w arsenał naturalnych lekarstw, silnych związków leczniczych, antybiotyków które są w stanie nam pomóc w niemalże każdej przypadłości.

Mowa tutaj o związkach fitochemicznych (fito; z gr. phyto - roślina) które występują w roślinach i mają ogromny wpływ na nasz organizm działając wzmacniająco i zapobiegawczo przeciw chorobom. Są one biologicznie aktywnymi składnikami pożywienia. Odgrywają one bardzo ważną rolę w przemianach biochemicznych, podobnie jak witaminy i składniki mineralne, dlatego najlepiej je traktować jako związki częściowo niezbędne dla organizmu. Ponieważ nie są one gromadzone w organiźmie, dlatego najlepiej jeść regularnie pokarmy bogate w te związki. Zidentyfikowano ponad 100 związów fitochemicznych z których wiele wpływa regulację i funkcjonowanie układów odpornościowego i hormonalnego. Poniżej przedstawię wam kilka z nich, które mają udowodnione korzystne działanie na nasze zdrowie.

Bioflawonoidy - mają wiele krorzystnych właściwości, szczególnie silne działanie przeciwutleniające. Wiążą się z toksycznymi metalami i eliminują je z organizmu. Działają synergicznie z witaminą C, stabilizując ją w tkankach. Są bakteriobójcze jak antybiotyki, dzięki czemu są stosowane w zwalczaniu infekcji a także działają silnie przeciwnowotworowo. Stosuje się je także przy kruchości naczyń krwionośnych, krwawień z dziąseł, żylaków, hemoroidów, siniaków, obrażeń związanych z nadmiernych przeciążaniem stawów i mięśni oraz zakrzepicy. Do bioflawonoidów należy także rutyna i hesperydyna. 
Gdzie? Duże ilości rutyny zawiera gryka, natomiast hesperydyny owoce cytrusowe. Najlepszym źródłem bioflawonoidów są: owoce dzikiej róży, liście gryki, owoce cytrusowe, jagody, brokuły, wiśnie, winogrona, papaja, melon kantalupa, śliwki, czerwone wino, pomidory. W ogórkach znajdują się bioflawonoidy które hamują proces wiązania hormonów rakotwórczych z komórkami. 

Chlorofil - rośliny bogate w chlorofil biorą udział w tworzeniu składników krwi, a w znacznej mierze przyczyniają sie do tego witaminy C, B12, B6, A, K i kwas foliowy. Badacze wykazali, że składniki chlorofilu podawane z pokarmem w formie oczyszczonej w niewielkich ilościach mogą stymulować produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Udowodniono także, iż chlorofil chroni przed nowotworami i niektórymi rodzajami promieniowania. Uczestniczy też w zabijaniu niektórych drobnoustrojów i gojeniu się ran. 
Gdzie? Trawa, wodorosty, wszystkie zielone warzywa. Tutaj odsyłam was do mojego postu o dobroczynnych właściwościach zielonych alg

Fitoestrogeny - ich ochronna rola polega na wiązaniu z białkami krwi nadmiaru estrogenów produkowanych w organiźmie, bądź wchłanianych z obecnych w środowisku pestycydów, tworzyw sztucznych i innych związków chemicznych. Dzięki temu maleje ilość estrogenów dostępnych dla tkanek na nie wrażliwych. Wysokie spożycie estrogenów wiąże się z niskim ryzykiem wystąpienie raka sutka, raka prostaty, objawów menopauzy, włókniaków i innych schorzeń o podłożu hormonalnym.
Gdzie? Soja - zwłaszcza w postaci tofu i miso, wszystkie rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, lucerna, lukrecja, koper włoski i seler.

Genisteina - należy do fitoestrogenów i zapobiega różnym rozrostom nowotworowym np. w sutkach i prostacie. 
Gdzie? Duże jej ilości zawiera soja

Izotiocyjaniny (ITC) i indole - spożycie warzyw bogatych w ITC łączy się z niższym ryzykiem zachorowalności na nowotwory, zwłaszcza jelita grubego. Badania wykazały, że jeśli jesz kapustę częściej niż 1 raz w tygodniu to ryzyko, że zachorujesz na raka jelita grubego jest o 2/3 mniejsze niż u osoby kóra wogóle nie je kapusty. Oznacza to, ze jedna porcja kapusty tygodniowo zmniejsza ryzyko wystąpienia tego nowotworu aż o 60%
Gdzie? Brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rukiew wodna, kapusta włoska, kalarepa, gorczyca, rzodkiew i rzepa

Kapsaicyna - chroni nasze DNA przed uszkodzeniami
Gdzie? W dużych ilościach obecna w ostrej papryce

Kumaryny i kwas chlorogenowy - te substancje zapobiegają tworzeniu się rakotwórczych związków nitrozoaminowych.
Gdzie? większość owoców i warzyw min. pomidory, zielona papryka, ananas, truskawki i marchewka

Kwas elagowy - neutralizuje związki rakotwórcze zanim zdążą uszkodzić DNA
Gdzie? Truskawki, maliny, winogrona

Sulforafan - zmniejsza zapadalność na raka sutka
Gdzie? Brokuły, kalafior, brukselka, rzepa, kapusta włoska

Składniki allium - do rodziny allium należy czosnek, różne gatunki cebuli, poru, szczypiorku. Właściwości czosnku są znane od lat. Jest bogaty w rózne witaminy i składniki mineralne ale jego najbardziej aktywnym składnikiem wydaje się związki siarki. Należą do nich allicyna, alliksyna, dwusiarczan diallylu i trójsiarczan diallylu. Czosnek także działa na układ odpornościowy i chroni przed chorobami nowotworowymi.


Inne leczniczne produkty roślinne:

Imbir - ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, zmniejsza zlepianie płytek krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, pomaga przy przeziębieniach, leczy migreny, działa przeciwobrzękowo, leczniczy dla jamy ustnej, zwiększa koncetrację i wydajność umysłową, polepsza krążenie krwi i wiele innych

Kurkuma - pomaga w walce z cukrzycą, przyspiesza gojenie ran, zwalcza stany zapalne stawów oraz redukuje ryzyko wystapienia raka. Co więcej kurkuma wyszukuje złośliwe komórki rakowe w naszym organiźmie i doprowadza do ich zniszczenia

Cynamon - obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi oraz przeyspiesza przemianę materii. Poprawia także krążenie i rozgrzewa. Działa też bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Pomocny przy problemach z trawieniem i niestrawnością, redukuje wzdęcia i zapobiega skurczom żołądka

1 komentarz:

  1. przekonałaś mnie.. do picia jeszcze większych ilości czerwonego wina haha <3

    OdpowiedzUsuń